Berlijn

Berlijn is zeer geschikt voor schoolreizen. De grote diversiteit van de stad maakt het een leerzame en indrukwekkende reis voor de leerlingen. Er zal een beter beeld ontstaan over de wereldoorlogen, het communisme en wat vrijheid nu werkelijk betekent. De Berlijnse muur, parlementsgebouw Reichstag, de Brandenburger Tor, Holocaust Memorial, Checkpiont Charlie, maar ook de hoogste TV toren van Duitsland en het Pruise slot Charlottenburg. Alle elementen zitten in deze schoolreis; cultuur, politiek, wetenschap en sport. Want een fietstour kun je zelfs maken in deze groene metropool van Duitsland.

Berlijn: een stad waar iedereen een keer geweest moet zijn, dus waarom niet samen met de school?!

Accommodatie

In Berlijn zijn er diverse mogelijkheden aan groepsaccommodaties: een hostel in het centrum, een hostel net buiten het centrum of een accomodatie buiten de stad.

In deze schoolreis hebben we het hostel van onze voorkeur toegevoegd. Dit is een mooie groepsaccommodatie aan de rand van het centrum van Berlijn met een eigen ruim terrein en een aparte gezamenlijke ruimte. De accommodatie is zeer geschikt voor groepen en scholen. Er is een uitstekende verbinding naar het centrum, met de S-baan (metro), waardoor je gemakkelijk alle kanten op kunt. Het ontbijt is inclusief. De kwaliteit van het ontbijt is zeer goed. Op het ontbijtbuffet vinden jullie luxe broodjes met grote keuze in beleg, muesli, melk, sap, koffie en thee. Diner en lunchpakket zijn ook mogelijk op eigen kosten.

Activiteiten

In de groene stad Berlijn zijn veel aantrekkelijke activiteiten en bezienswaardigheden voor leerlingen en docenten. Wij noemen hier een paar voorbeelden en helpen graag om een aantrekkelijk programma te maken voor de schoolreis:

Gratis uitgeschreven wandeltour
In Berlijn is zoveel te doen en te zien. Daarom hebben wij een wandeltour uitgezet langs alle belangrijke monumenten en gebouwen. De leerlingen kunnen deze route zelf doen in zelfstandige groepjes of er kan voor gekozen worden dat een leraar per groepje mee gaat. Per belangrijk punt worden er vragen gesteld, die meestal alleen te beantwoorden zijn als je op de plek staat.

Technologie museum inclusief educatief programma
Het Technologie museum nodigt iedereen uit voor een spannende- en aangename ontdekkingsreis door de geschiedenis van de techniek. 250 experimenten mogen de leerlingen met eigen handen doen. Bijvoorbeeld hoe snel remt een hoge snelheidstrein als ik aan de rem trek? Of hoe wordt bier gebrouwen? Er kan zelfs tegen een kleine meerprijs een workshop papier maken gedaan worden met de gehele klas! En daarbij hebben wij een vragenlijst samengesteld voor de leerlingen. Kortom een zeer leerzaam museum.


Gevangenis museum

Communistische dictatuur: wat houdt het precies in? Wat gebeurde er in Duitsland met je als je bijvoorbeeld uitspraken deed als een sociaal democraat? Rondleidingen worden gegeven door oud-gevangenen in het Duits of Engels. Zelf zijn wij van JennTravels rondgeleid door iemand die pas in 1984 vrij is gekomen. Zijn verhalen maken de rondleiding extra indrukwekkend. Nederlandse rondleiding ook mogelijk.

DDR museum inclusief educatief programma
Hoe leefden de mensen in de DDR? Wie nieuwsgierig is mag de kastdeurtjes opendoen, laatjes opentrekken of even naar binnen spieken. Ook voor dit museum hebben wij een interessante vragenlijst in het Nederlands gemaakt om het bezoek nog leuker te maken.

Slot Charlottenburg inclusief educatief programma
Het Pruise slot werd gebouwd in opdracht van Sophie Charlotte, de vrouw van Keizer Frederik I (1657-1713).  Het paleis is in de 2e Wereldoorlog grotendeels vernietigd, maar is weer volledig hersteld. Tijdens het bezoek krijg je een audio gids mee, gesproken in duidelijk Engels. Een vragenlijst doet de leerlingen testen op hun Engels, maar ook door goed te kijken kunnen de vragen beantwoord worden. Ook voor deze bezienswaardigheid wordt een vragenlijst gratis door Jenntravels aangeboden.

Berlijnse muur 1961-1989
Je bent niet in Berlijn geweest als je die muur niet gezien hebt. De historische muur is op vele plekken in Berlijn nog te zien. Wij laten zien waar de klas het beste de muur kan bekijken.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas
Een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de 2e Wereldoorlog. Onder de 2711 betonblokken bevindt zich een museum. De toegang is gratis. De gratis wandeltour gaat ook langs dit monument.

Slot Sanssouci
Op korte afstand van Berlijn staat het slot Sanssouci. De Pruisische Koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745-1747 een klein zomerpaleis bouwen. Jan Bouman, een architect van Hollandse afkomst heeft veel invloed gehad op de bouw van het paleis. Frederik Willem IV van Pruisen maakte het paleis zo groot als het nu is in 1840 -1842.

De Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de poort de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734.
Het beeld op het gebouw werd in 1806 meegenomen door Napoleon naar Parijs als oorlogsbuit. Het is acht jaar later door een Duitse maarschalk teruggebracht naar Duitsland. Het beeld dat er nu op staat, een Griekse strijdwagen met daarin de godin Victoria, is een replica. Het oorspronkelijke beeld is verloren gegaan tijdens de 2e Wereldoorlog. De replica is gemaakt met een tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakte gipsafdruk, die in het depot stond van de Berlijnse Firma Noack. Na de val van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd. De loop van de Muur is met stenen in het wegdek aangegeven.

Actief

Fat bike tour
Onder begeleiding van een gids gaan de leerlingen in groepjes per fiets de stad verkennen. De gids vertelt op een enthousiaste manier over de bezienswaardigheden van de stad.

Outdoor programma
Berlijn is een stad in een groene omgeving. Het is daarom ook mogelijk om een kanotocht te maken, een boomparcours of oriëntatietocht te doen. Hierin adviseren wij graag over de verschillende mogelijkheden.

Programma

Het programma voor deze schoolreis is vrij in te vullen en graag helpen wij de reis zo compleet mogelijk te maken.

Voorbeeld van een programma voor 5 dagen met vertrek op maandag:

Maandag
Overdag busreis van Nederland naar de accommodatie (hostel) aan de rand van Berlijn, Duitsland. Diner en overnachting in de groepsaccommodatie.

Dinsdag
Ontbijt. Je start met een rondleiding in Berlijn op een bijzondere en aantrekkelijke manier: per fiets. Op speciale fietsen ga je met ervaren gidsen door de stad en krijg je informatief en enthousiast uitleg over de geschiedenis van Berlijn. Tijdens deze rondleiding inclusief lunch maak je kennis met alle belangrijke bezienswaardigheden in Berlijn.
Aan het eind van middag verzamelen we bij een locatie in de stad om de benen te strekken met verrassingsactiviteiten en krijgen we instructie voor de “City hunt” op de laatste dag. Met openbaar vervoer reis je terug naar de accommodatie voor overnachting en diner.

Woensdag 
Ontbijt. Vandaag bezoek je 2 belangrijke monumenten. Eerst ga je naar Sachsenhausen, een van bekende concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nazi-Duitsland. Het kamp ligt circa 35 km van Berlijn en werd in 1936 gebouwd door gevangenen. In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangen gezeten.
Daarna gaan we naar Potzdam en naar het prachtige paleis Sanssouci (Unesco monument) waar ook de Nederlandse architect Jan Bouman betrokken was bij de bouw van het indrukwekkende slot. Na nog wat vrije tijd in het pittoreske stadje Potzdam gaan we terug naar de accommodatie voor diner en overnachting.

Donderdag
Ontbijt. Vandaag een outdoor programma en kun je optimaal van de groene omgeving van Berlijn genieten. De groep wordt gesplitst in 2 en het uitdagende outdoorprogramma bestaat uit een wateractiviteit op een “secret island” en een spannende expedition on foot. Aan het eind van de dag gaan we terug naar de accommodatie voor diner en overnachting.

Vrijdag
Ontbijt. Vandaag ga je opnieuw naar de stad Berlijn, dit keer met eigen opdrachten. “City hunt” is hier een optioneel programma in de stad. Om 12 uur zullen we verzamelen bij de inmiddels bekende locatie voor ons in de stad en doen we een evaluatie van de opdrachten. Hier nemen we ook een lunch en daarna vertrek je met de bus terug naar Nederland. Aankomst vrijdag avond om circa 21 uur.

Er zijn diverse extra activiteiten te doen in de omgeving, ook bij slecht weer. Wij geven hierover graag meer informatie.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

© Copyright - JennTravels 2018