Praag en omgeving

De bijnaam van de stad is Zlatá Praha wat letterlijk betekent: Gouden Praag.
Goudkleurige torenspitsen en de warme kleur van de gepleisterde gevels van vele historische gebouwen dragen bij tot de goudgele gloed die de stad in het zonlicht uitstraalt. In Praag vind je prachtige historische gebouwen rond sfeervolle pleinen zoals het Wenceslasplein.

Accommodatie

Het verblijf in de groepsaccommodatie
De overnachting is in een uitstekende groepsaccommodatie net buiten Praag. De accommodatie is een prachtig gerenoveerd Tsjechisch gebouw uit 1674. De groepsaccommodatie beschikt over goed sanitair.

Ontbijt en diner worden verzorgd in de accommodatie. Het ontbijt wordt geserveerd door middel van een buffet. Het restaurant levert de lunchpakketten.

Activiteiten

Een schoolreis naar Praag is naast het bezoek aan de stad ook in te vullen met o.a. een bezoek aan een nationaal park, bezienswaardigheden in de omgeving van Praag of een sportieve middag.
Keuze uit vele activiteiten voor leerlingen en docenten:

Praag

De Burcht
De Praagse burcht is een zeer groot complex van paleizen en kerken. Verspreid over acht hectare is het de grootste burcht ter wereld en de eerste vestiging werd in 880 gebouwd. De kathedraal mag je niet missen en het Gouden Straatje is een aanrader. Hier werkten de goudsmeden vroeger en de huisjes zijn zo klein dat de meeste mensen er tegenwoordig niet meer in kunnen staan. Een tentoonstelling over de geschiedenis van de Praagse burcht is in het koninklijk Paleis te zien. En natuurlijk zijn de prachtige tuinen te bezichtigen.

De Karelsbrug
Een bezienswaardigheid in de stad die zeker niet gemist mag worden. De 500 meter lange brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV. Hij legde zelf de eerste steen in 1357. Mooi om te zien is dat de brug een beetje S-vormig loopt, de berekening was niet helemaal juist. Het oudste beeld op de brug is in 1667 geplaatst: het beeld van de Kruising van Christus. De brug is alleen toegankelijk te voet, hierdoor heerst er een gezellige drukte met o.a. toeristen, artiesten en kunstenaars.

Petrínpark en uitkijktoren
Deze uitkijktoren is een replica van de Eiffeltoren en gebouwd in 1891. De uitkijktoren is net zo hoog als de Eiffeltoren, alleen het bouwwerk is veel kleiner, omdat de toren op een heuvel staat van 250 meter hoog. Er is geen lift naar de top, wel een trap met 299 traptreden. Het uitzicht over Praag is zeker de moeite waard.

Theresienstadt
Tijdens de 2e wereldoorlog werd in november 1941 Theresienstadt een concentratiekamp. Het was vooral een doorvoerkamp van Joden die meestal naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen werden gestuurd. In april 1945 werd Theresienstadt door de geallieerden bevrijd. Theresienstadt is indrukwekkend om te zien voor leerlingen.

Kutna Hora
Sinds 1995 staat Kutna Hora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ooit was het een rijke, belangrijke stad. In de 12e eeuw werd de stad gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die er waren. Met het zilver betaalde Karel IV in de 14e eeuw zijn grootse plannen voor Praag. De plaatselijke munt werd hier geslagen en was een betrouwbaar betaalmiddel in de middeleeuwen door zijn hoge zilvergehalte. In de stad vind je een prachtige kathedraal en andere gebouwen en kerken om te bezichtigen.

Koneprusy grotten
In deze grotten kan een route met een lengte van 600 meter worden afgelegd. De grot heeft drie verdiepingen en behoort daarmee tot het grootste grotsysteem in de Bohemen. In de middelste gang zijn skeletoverblijfselen van de oude steentijd ontdekt. In de 15e eeuw bevond zich in de grotten een verborgen werkplaats van valsmunterij.

Programma

Het programma voor deze schoolreis is vrij in te vullen en graag helpen wij de reis zo compleet mogelijk te maken.

Voorbeeld van een programma van 6 dagen met vertrek op maandag (programma van 4 of 5 dagen kan ook):

Maandag
Overdag busreis van Nederland naar de accommodatie net buiten of in Praag, Tsjechië. Diner en overnachting in de groepsaccommodatie.

Dinsdag
Na het ontbijt starten we de dag met een prachtige rondleiding in Praag (alternatief: schoolopdrachten voor leerlingen, gratis te verkrijgen van JennTravels op aanvraag!). De (NL) sprekende gids laat je kennis maken met alle bezienswaardigheden die zich op de linkeroever van de rivier de Moldau bevinden, zoals het Strahov Klooster uit de 12e eeuw. Het klooster heeft een bibliotheek met een prachtig bewerkt plafond en barok boekenkasten met meer dan 200.000 boeken. Het grootste burchtcomplex ter wereld bevindt zich in Praag! De prachtige Praagse Burcht is omgeven met paleizen en pittoreske straten en hier kun je het Oude Koninklijke Paleis bewonderen, de St.-Vitus Kathedraal, de St.-Joris Basilica en de Zuidelijke tuinen van de Burcht. Ten slotte gaan we via de burchttrappen op de Karelsbrug het magnifieke uitzicht op de Moldauen verschillende bruggen van Praag bewonderen.

Na de lunch bezoek per bus aan Theresienstadt, het indrukwekkende doorgangskamp uit de 2e wereldoorlog. Je wordt hier rondgeleid door een deskundige gids, die alles weet te vertellen over de omstandigheden waaronder de Joden, de Zigeuners en andere groeperingen moesten “leven”. Anne Frank verbleef hier in afwachting van haar lot in Duitsland.

Aan het eind van de dag keren we terug naar de accommodatie voor het diner en ’s avonds is er nog een mogelijkheid om naar Praag te gaan.

Woensdag
Ontbijt. Vandaag bezoek aan het Boheemse paradijs (Cesky Raj), de stad Jicin en de historische stad Kutna Hora (Unesco beschermd).
Cesky Raj is een nationaal park met grillige rotsen waar je met een gids een lichte en unieke wandeling maakt van ongeveer 2 tot 3 uren langs de rotsformaties en door de schitterende natuur. Daarna bezoek aan de stad Jicin in 1302 gesticht door koning Wenceslas. De stad bezit een barok kasteel en een prachtig marktplein met fonteinen uit de 19e eeuw en vele restaurants. ’s Middags reis je verder met de bus naar de bekende Unesco stad Kutna Hora met zijn prachtige kathedraal en rijke historie. Een belevenis.

Aan het einde van de dag terug naar de accommodatie bij Praag voor diner en overnachting.

Donderdag
Ontbijt. Bezoek aan de kristalfabriek in Nizbor, 40 km buiten Praag. Hier wordt het kristal nog op de traditionele manier met de hand geslepen. Bohemen is zeer beroemd om dit eeuwenoude ambacht dat vaak van vader op zoon wordt doorgegeven. Een deskundige gids leidt je door de wondere wereld en de kunst van het aloude kristal.

Niet ver van Nizbor ga je de bekende Koneprusy grottenbezoeken. De uit drie verdiepingen bestaande Koněprusy grotten vormen het grootste grottensysteem in Bohemen. In de middelste verdieping zijn overblijfselen van een mensen skelet uit de oude steentijd ontdekt. Ooit zat er op de bovenste verdieping een werkplaats van valsmunters uit de 15e eeuw verscholen.

De dag eindig je met de keuze uit: een sportieve middag met een outdoor activiteit begeleid door deskundige Tsjechische instructeurs of eenlichte hike in de omgeving van de grotten en een bezoek aan een lokale oude steengroeve. Diner en overnachting in de accommodatie bij Praag.

Vrijdag
Ontbijt. Deze dag bezoek je opnieuw de Gouden Stad Praag. Rondleiding of eigen schoolopdrachten. Deze keer ga je de rechteroever van de Moldau bezichtigen zoals het Praagse gemeentehuis, de Plaats van de Republiek, de Kruidtoren, de Celetna Straat, het Oude Stadsplein, Praagse Stadhuis, de Astronomische Klok (ook bekend als Aposteluur), het Jan Hus Monument, het Huis met de Stenen Bel, de Karels universiteit, de Joodse Wijk (Pinkas-, Spaanse-, Maisel-, Oude-, Nieuwe- en Klausensynagoog), de Joodse begraafplaats, het Estate theater, het Wenceslas plein, het Nationaal Museum, de Nationale Straat, de Fransiscus Tuinen, het Nationaal Theater, het Rudolfinum en de verschillende smalle en pittoreske straatjes die dit alles verbinden. Tenslotte eindig je de rondleiding weer op de Karelsbrug. De middag is vrij te besteden in de stad.

Het vertrek met de bus naar Nederland is om 21.00 uur. Aankomst zaterdagochtend om ± 10.00 uur.

Er zijn diverse extra activiteiten te doen in de omgeving, ook bij slecht weer. Wij geven hierover graag meer informatie.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

© Copyright - JennTravels 2018