Zuid Bohemen en Praag

Zuid Bohemen behoort tot de mooiste gebieden van Tsjechië. Vanuit Nederland is het net iets verder rijden dan het Reuzengebergte. Het nationale park Šumava (Šumava betekent ruisen) is het grootse nationale park van Tsjechië en hier ontspringt en stroomt de rivier de Moldau. Het stadje Cesky Krumlov is de bekendste culturele parel in Zuid Bohemen, bekend om zijn oude binnenstad en Schwarzenberg kasteel. Een schoolreis naar Zuid Bohemen is een plezierige belevenis!

Accommodatie

Voor accommodaties in Zuid Bohemen zijn er voor deze schoolreis meerdere mogelijkheden. Afhankelijk van de grootte van de groep kan de school kiezen uit bijvoorbeeld

Groepsaccommodatie op een camping
De overnachting op deze camping is in de groepsaccommodatie en/of houten bungalows. Docenten kunnen gebruik maken van de hotelkamers in het hoofdgebouw.

Bungalows
5 Persoons bungalows (1×3 bedden, 1×2 bedden met douche en WC). Capaciteit voor 30 personen.

Groepsaccommodatie

5 Persoonskamers met douche en wc op de gang met een ruime badkamer. Capaciteit in totaal voor 31 personen.

Hotel in hoofdgebouw
12 x 2 persoonskamers, 8 x 3 persoonskamers, 1 x 4 persoonskamer. Met douche en wc. Capaciteit voor 52 personen.

Ontbijt en diner worden verzorgd in het restaurant van de camping. Het restaurant levert ook de lunchpakketten. Op het terrein van de camping is een groot buitenzwembad waarvan gebruik kan worden gemaakt en een sauna.

Groepsaccommodatie in hostel
Groepsaccommodatie in een aantrekkelijk hostel in Cesky Krumlov. Het hostel is authentiek en fraai gelegen in dit pittoreske stadje met mooi uitzicht over Krumlov. Ook buitenterras!

Activiteiten

Zowel in Zuid Bohemen als in Praag en omgeving zijn aantrekkelijke activiteiten en excursies mogelijk voor leerlingen en docenten:

Zuid Bohemen

Hike naar de top van Klet
Deze hike is licht en de klim naar de top van de berg Klet is ongeveer 1,5 tot 2 uren in het beschermde gebied Blansky les. Onderweg is het genieten van de ongerepte natuur van Zuid Bohemen en op de top van Klet kun je genieten van een schitterend uitzicht. Het uitzicht is over het plateau met de stad Ceske Budejovice en aan de andere kant kijk je tot in Duitsland. In de uitkijktoren vind je een mooie expositie over de lokale natuur en vanaf het dak van de toren zie je een 360˚ panorama. Vanaf de top van Klet gaat de hike (met gids) naar de veel geprezen Unesco stad Cesky Krumlov. Op de weg naar Cesky Krumlov kun je leren navigeren met kaart, kompas en gps.

Kasteel Hluboká
Kasteel Hluboká is één van de bekendste kastelen van Tsjechië. Velen zijn van mening dat het ook het mooiste kasteel van Tsjechië is. Het huidige slot was een burcht gebouw rond het midden van de 13e eeuw. Van burcht naar slot heeft door de eeuwen heen veel verbouwingen betekend. Rond 1840 werd door Vorst Johann Adolf II van Schwarzenberg en zijn echtgenote Eleonora besloten om het slot Hluboká te veranderen in romantische stijl. Als voorbeeld gebruikten zij het Britse koninklijke Windsor kasteel. Veertig jaar duurden de bouwwerkzaamheden. Het oude slot werd volledig afgebroken en in Tudor-gotische stijl weer opgebouwd. Het interieur van Hluboká werd kostbaar ingericht en met name aan het houtsnijwerk werd veel aandacht besteed. Bijzonder en zeldzaam voor die tijd was de toen aangelegde op hout gestookte centrale verwarming. Bijzonder is ook de collectie 17e eeuws Vlaamse wandtapijten en de zeldzame wapens en wapenuitrustingen. Het kasteel telt 140 vertrekken, waarvan een twintig tal te bezichtigen zijn.

Bierbrouwerij Budweiser
De nationale trots van Tsjechië: het eigen Budweiser bier. De geschiedenis van dit biermerk gaat terug naar 1265. Koning Ottokar II van Bohemen verleende het recht om het bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekend staat. Ook bestaat er het Amerikaanse merk Budweiser, onderling zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de dubbele naam. In veel Europese landen wordt het Amerikaanse merk onder de naam Bud verkocht.

Ceske Budejovice
Deze stad is schitterend gelegen aan de Moldau oevers. Zij dankt haar bekendheid aan de productie van Budweiser bier. Tegenwoordig is hier de bestuurszetel van de provincie Zuid Bohemen en het is een stad met veel historie. Andere bezienswaardigheden zijn o.a.:
– De zwarte toren (Cerna Vez) met een hoogte van 72 meter.
– De St.-Nicolaaskerk; in deze kerk werden tijdens de dertig jarige
oorlog de kroonjuwelen bewaard.
– Het Klooster der Dominicanen.

Praag

De Burcht
De Praagse burcht is een zeer groot complex van paleizen en kerken. Verspreid over acht hectare is het de grootste burcht ter wereld en de eerste vestiging werd in 880 gebouwd. De kathedraal mag je niet missen en het Gouden Straatje is een aanrader. Hier werkten de goudsmeden vroeger en de huisjes zijn zo klein dat de meeste mensen er tegenwoordig niet meer in kunnen staan. Een tentoonstelling over de geschiedenis van de Praagse burcht is in het koninklijk Paleis te zien. En natuurlijk zijn de prachtige tuinen te bezichtigen.

De Karelsbrug
Een bezienswaardigheid in de stad die zeker niet gemist mag worden. De 500 meter lange brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV. Hij legde zelf de eerste steen in 1357. Mooi om te zien is dat de brug een beetje S-vormig loopt, de berekening was niet helemaal juist. Het oudste beeld op de brug is in 1667 geplaatst: het beeld van de Kruising van Christus. De brug is alleen toegankelijk te voet, hierdoor heerst er een gezellige drukte met o.a. toeristen, artiesten en kunstenaars.

Petrínpark en uitkijktoren
Deze uitkijktoren is een replica van de Eiffeltoren en gebouwd in 1891. De uitkijktoren is net zo hoog als de Eiffeltoren, alleen het bouwwerk is veel kleiner, omdat de toren op een heuvel staat van 250 meter hoog. Er is geen lift naar de top, wel een trap met 299 traptreden. Het uitzicht over Praag is zeker de moeite waard.

Theresienstadt
Tijdens de 2e Wereldoorlog werd in november 1941 Theresienstadt een concentratiekamp. Het was vooral een doorvoerkamp van Joden die meestal naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen werden gestuurd. In april 1945 werd Theresienstadt door de geallieerden bevrijd. Theresienstadt is indrukwekkend om te zien voor leerlingen.

Kutna Hora
Sinds 1995 staat Kutna Hora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ooit was het een rijke, belangrijke stad. In de 12e eeuw werd de stad gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die er waren. Met het zilver betaalde Karel IV in de 14e eeuw zijn grootse plannen voor Praag. De plaatselijke munt werd hier geslagen en was een betrouwbaar betaalmiddel in de middeleeuwen door zijn hoge zilvergehalte. In de stad vind je een prachtige kathedraal en andere gebouwen en kerken om te bezichtigen.

Koneprusy grotten
Een route met een lengte van 600 meter kan worden gemaakt in deze grotten. De grot heeft drie verdiepingen en behoren daarmee tot het grootste grotsysteem in de Bohemen. In de middelste gang zijn skeletoverblijfselen van de oude steentijd ontdenkt. In de 15e eeuw was in de grotten een verborgen werkplaats van valsmunterij.

Programma

Het programma voor deze schoolreis is vrij in te vullen en graag helpen wij de reis zo compleet mogelijk te maken.

Voorbeeld van een programma van 6 dagen met vertrek op maandag (5 dagen programma kan ook):

Maandag
Overdag busreis van Nederland naar het Zuiden van Tsjechië. Diner en overnachting in een groepsaccommodatie in de omgeving van Hluboka.


Dinsdag

Ontbijt. Per bus naar de vertrekplaats voor een hike naar de berg Klet in het beschermde gebied Blansky les. De hike naar de top van Klet is circa 1,5 tot 2 uur klimmen. Onderweg is het genieten van de ongerepte natuur van Zuid Bohemen en op de top van Klet kun je genieten van een schitterend uitzicht. Vanaf de top van Klet gaat de hike naar de veel geprezen Unesco stad Cesky Krumlov. Op de weg naar Cesky Krumlov kun je leren navigeren met kaart, kompas en gps. Alternatief is met steppers afdalen naar Krumlov. In Cesky Krumlov is een optioneel programma met o.a.: bezoek aan het wassenbeelden museum of een andere galerie. Of met een raftboot over de Moldau rivier met deskundige begeleiding van instructeurs. Van Cesky Krumlov terug naar de accommodatie voor diner en overnachting.Woensdag

Ontbijt. Vandaag per fiets een bezoek aan het prachtige kasteel Hluboka met rondleiding door gids. Daarna per fiets naar de stad Ceske Budejovice via een mooie route van 10 km. In Budejovice een excursie in de fabriek van bierbrouwerij Budweiser en tijd om de binnenstad van Budejovice te zien met het plein, de zwarte toren (Cerna Vez), de St.-Nicolaaskerk en het Klooster der Dominicanen. Per bus terug naar de accommodatie voor diner en overnachting.

Donderdag

Ontbijt. Vandaag een outdoor- en natuurdag. Met de bus naar het prachtige gebied van de Novohradske Mountains voor een mooie hike. Daarna volgt een spectaculair programma metrotsklimmen en abseilen. De groep wordt gesplitst in 2’en en krijgt deskundige begeleiding van een outdoorbedrijf. Aan het eind van de dag terug met de bus naar de accommodatie.Vrijdag

Na ontbijt vertrek met de bus naar de bruisende hoofdstad van Tsjechië: Praag. Rondleiding mogelijk in het centrum van de stad met een Nederlands sprekende gids of mogelijkheden voor leerlingen om zelf culturele opdrachten te doen in de stad (gratis opdrachten te verkrijgen van JennTravels!).

Na het bezoek van het centrum is er nog vrije tijd te besteden in Praag en de bus vertrekt om 21 uur naar Nederland. Aankomst zaterdagochtend om +/- 10 uur.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

© Copyright - JennTravels 2018